Dacă furia ta ar vorbi, ce ți-ar povesti?

•Sadness • Anger • Depression • Emotions we all struggle with but we can all beat #foreverlonely: În lumea mea de psihoterapeut, cred că nu există zi să nu aud ceva despre furie. Aud că este nepotrivită, aud că face numai prostii, aud că nu are niciun strop de compasiune față de ceilalți sau față de sine și cel mai des aud că trebuie să dispară. În același timp, aud că nu se lasă cu una cu două și pare destul de încăpățânată. Mai mult, pe cât o ignori, pe atât vine cu forțe proaspete. Poate de asta mă și atrage această emoție, care ce să zic, mi se arată ca o victimă neînțeleasă.

Desigur, destul de des mi se adresează întrebarea: cum să scap de ea? Răspunsul meu, din păcate, nu bucură pe nimeni când spun că primul pas ar fi să renunți la ideea de a scăpa, căci este imposibil, iar al doilea pas este să te împrietenești cu ea, să stabilești o relație. Pfoa, este al naibii de greu și de neconceput – adică după atâta timp cât am hulit-o, acum brusc să o transform în prietena mea cea mai bună?!

Furia e cu noi de când ne știm, chiar dinainte de prima noastră amintire. Ea a apărut o dată cu toate celelalte emoții, care se presupune că au un rol în dezvoltarea noastră. Prin urmare să îți îndeplinești scopul de a scăpa de ea (ipotetic vorbind, căci am stabilit că este imposibil) ar trebui să aflăm mai multe despre ea. Atunci hai să facem un exercițiu de imaginație, dacă Furia ta ar putea vorbi, ce ți-ar povesti? Iată o serie de întrebări pe care ai putea să le pui furiei tale pentru a o cunoaște mai bine:

  • Dragă furie, care este rolul tău sau scopul tău atunci când mă invadezi?
  • În ce situații devii tu mai intensă?
  • Ce te dezamorsează pe tine?
  • Cum ai ajuns să fii atât de prezentă în viața mea?
  • Atunci când apari, vii singură sau ai o prietenă bună (o altă emoție)?

Poate te-ai săturat să dai cu roșii în furia ta sau să încerci să o îndesi bine sub preș sau într-un sertar și să vezi că nu ai nici un rezultat. Poate că este momentul să încerci și altceva, o altă abordare. Eu îți propun o abordare de grup, pentru a vedea și alte furii în afară de a ta și a primi mai multă înțelegere și până la urmă acceptare a părții tale furioase. Începem sâmbătă – http://www.ioanaagachi.ro/furiosii-grup-psihoterapeutic/!

Related Posts

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.