Moș Ene: Tips &Tricks (de-ale mele)

Illustration art sleep no sleep insomnia sheep Se întâmplă ca atunci când suntem foarte entuziasmați, când avem multe lucruri de făcut, când ne macină ceva, când suntem stresați sau pur și simplu când nu avem o soluție pentru o problemă cu care ne confruntăm, Moș Ene să se joace cu noi și să nu își facă simțită prezența. Cu toate că oboseala o resimțim, un somn bun ar fi de folos și chiar ne dorim să adormim. Și încercăm, ținem ochii (strânși) închiși, ne foim – poate, poate poziția este de vină și totuși nimic nu se întâmplă. Agitați suntem în continuare. Cu cât încercăm mai mult cu atât pare că se duce somnul și ne agităm și mai tare, ne enervăm și intrăm într-un cerc vicios în care relaxarea și visul acela frumos la care speram întârzie din ce în ce mai mult să apară.

Mi se întâmplă și mie, ți se întâmplă și ție, până la urmă cu toții trecem și prin astfel de nopți, mai mult sau mai puțin albe. Ce este de făcut? În primul rând există un soi de regulă – când ești agitat și vezi că nu poți adormi, nu mai încerca – oricum duce la frustrare și la acel cerc vicios despre care scriam mai sus.

Astfel, cu gândul că nu te mai culci, uite niște tehnici care pe mine mă ajută:

  • Începe să citești o carte – nu cea mai frumoasă și palpitantă carte din viața ta, ci ceva care ai amânat de mult timp. Cu cât evaluez ca agitația este mai mare, cu atât aleg o carte mai greu de citit.
  • Imaginează-ți un loc care te liniștește și explorează-l. Eu mă duc în același loc tot timpul, un loc imaginar pe care l-am găsit în liceu sau în facultate – este iarnă și patinez pe un lac înghețat. În timp ce patinez explorez copacii din jur, simt vântul rece pe obraji, simt cum mă strâng patinele și obosesc de la efortul pe care-l depun.
  • Tehnici de relaxare. Eu prefer două tehnici. Prima este legată de respirație și mă concentrez doar pe cum inspir și expir, fără a modifica ceva, ca un observator. A doua este legată de relaxarea musculară și încep să-mi încordez treptat fiecare grupă musculară, de la picioare în sus.
  • Scrie. Dacă am foarte multe gânduri sau îmi vin foarte multe idei și din cauza lor nu pot adormi, atunci le scriu și în felul acesta îmi păcălesc creierul. Păcălirea se numește Efectul Zeigarnik.
  • Uitatul la tavan. La propriu, cu lumina stinsă. Alungi toate gândurile și efectiv studiezi tavanul și restul camerei. Suspenzi celelalte simțuri și te concentrezi cât mai mult pe partea vizuală

Există multe cărți și multe tehnici. Din păcate ele nu se potrivesc pentru toată lumea, ci este nevoie să ne explorăm un pic și să ne dăm seama ce merge și nu merge la noi.

Sursa foto: http://rebloggy.com/post/illustration-art-sleep-no-sleep-insomnia-sheep/20038196932

Related Posts

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.