Când vulcanii nu sunt curăţaţi

În dimineaţa plecării, şi-a pus planeta în ordine. A curăţat coşurile vulcanilor activi. Avea doi vulcani activi, care îi erau de mare ajutor la pregătirea micului dejun. Avea şi un vulcan stins. Dar, după cum spunea micul prinţ: “nu se ştie niciodată!”. Aşa că a curăţat şi coşul vulcanului stins. Dacă sunt curăţaţi bine, vulcanii ard încetişor, la foc mic, fără să erupă. (Micul Prinţ, Antoine de Saint-Exupery).

Acest articol este despre furie, dar nu furia despre care tot aud în jur. Este o altfel de furie, o furie aşa cum o văd eu. M-am gândit mult cum să încep acest articol, să fie subtil, chiar duios – probabil pentru a fi primit cu inima deschisă. Şi, în sfârşit, am găsit metafora potrivită în Micul Prinţ. Furia este ca un vulcan, care este de mare ajutor, mai ales dacă avem grijă de el. Gata, am scris-o: furia este o emoţie la fel de frumoasă sau urâtă ca toate celelalte și nu numai dar are rolul ei în structura noastră, un rol menit să ne ajute și nu să ne încurce. Altfel cred că nu ar exista. Sper că nu ţi-a căzut laptop-ul/ tableta din mână când ai citit :). Desigur ca orice emoție, stare emoțională, atunci când nu este îngrijită, băgată în seamă își face de cap și atunci ne cam sperie.

Tot aud din ce în ce mai des: cum să fac, să nu mai existe, să nu mă mai enervez, să fiu zen orice s-ar întâmpla. În primul rând să spulberăm mitul că ea poate dispărea sau eradica cu totul din noi. Cu cât încerci mai des, cu atât acest vulcan va erupe mai puternic și mai violent. Așa sunt vulcanii, acumulează și erup fără să știi când, unde și mai ales pe cine. În plus poate că ar fi să reflectăm la faptul că furia este cu noi încă din primul an de viață, de ce ar dispărea ea brusc pentru că noi ne-am propus acest lucru. Dar, da putem reduce în intensitate reacțiile la furie, există tehnici, exerciții, dar despre acestea într-un alt articol.

Probabil că întrebarea enigmatică este cu ce ne ajută ea:

  • Furia aduce energie, ea ne mobilizează și ne dă forță, adică ne motivează;
  • Furia ne dă viteză și senzația de putere, de a putea. Nu știu dacă vi s-a întâmplat ca atunci când erați furioși să vă vină într-un timp foarte scurt multe soluții pentru o problemă;
  • Furia aduce cu sine rezultate. Probabil ați observat că există situații în care a fi zen nu v-ar ajuta cu nimic să atingeți rezultatele dorite;
  • Furia pune limite în relațiile cu ceilalți și ne ajută să ne afirmăm nevoile;
  • Furia este o modalitate de a comunica sentimentul nedreptății. Protestele pleacă cumva din furie și nedreptate – protestăm împotriva violenței;

De multe ori se confundă furia cu agresivitatea și violența, dar a fi furios și enervat nu înseamnă că suntem și violenți. Însă a fi violent și agresiv are la bază furia. Pe de altă parte, furia ca prim răspuns atrage un semnal de alarmă că o situație trebuie rezolvată.

Probabil că următoarea întrebare ar fi cum să curățăm vulcanii noștri pentru a arde încetișor. Vă dau un indiciu: în loc de negare și reprimare, cel mai mult ajută acceptarea. Restul indiciilor le descoperim împreună la grupul psihoterapeutic: EU & FURIA mea. Toate detaliile aici: http://www.ioanaagachi.ro/index.php/2016/04/04/furiosii-grup-psihoterapeutic/.

Sursă foto: http://www.darrensears.com/journal/

Related Posts

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.