Tu stii cand esti fericit?

Daca ar fi sa te intreb brusc si din neant: Esti fericit? Ce mi-ai raspunde? Eu m-as bloca si probabil primele cuvinte care mi-ar veni in minte ar fi: Nu stiu, cred ca …
Dar, daca te-as intreba vrei sa fii fericit? Ma lansez sa cred ca fara ezitare mi-ai raspunde: Da, normal!

Dar (si este ultimul dar), daca de fapt esti deja fericit? Atunci sa vezi fericire :)))))!

Cum se poate sa fiu fericit si sa nu stiu acest lucru? Esti pregatit pentru demonstratie?
Ca sa stii daca esti fericit, ar trebui sa stii ce inseamna fericirea. Sunt foarte multe definitii, mai vechi, mai noi, mai abstracte, mai concrete. Nu-i nimic, am facut o selectie si te voi ruga sa te gandesti la tine pe masura ce le citesti si sa raspunzi la ele in gand sau pe hartie, gandeste-te la tine intr-un prezent continuu – sa spunem de la inceputul acestui an.

1. Fericire = cand ceea ce gandesti, spui si faci se afla in armonie (Aristotel). Cand a fost ultima data cand ceea ce ai gandit, ai exprimat si ai si actionat?

2. Fericirea = stare emotionala de bine, emotii pozitive intense, entuziasm. Cand te-ai entuziasmat ultima data?

3. Fericirea = numarul experientelor pozitive, minus numarul experientelor negative. Numara de la inceputul acestui an cate experiente pozitive si negative ai avut (reflecteaza un pic: pe care tinzi sa le tii minte mai bine?). Aplica scaderea. Esti pe plus?

4. Fericirea = experienta de varf (Maslow) = moment de bucurie pura, motivata interior, sentiment de unificare cu lumea izvorat din nevoia de auto-actualizare. Gandeste-te cand te-ai bucurat ultima data ca un copil si simteai ca lumea este a ta, ca esti mandru de tine si iti sa-ti dai un pupic cat tine de mare?

5. Fericirea = starea de flux (flow)(Mihaly Csikszentmihalyi) = stare mentala prin care o persoana se simte atat de implicata intr-o activitate incat se pierde pe sine si nu mai are notiunea timpului. De cate ori ai facut ceea ce iti place cel mai mult si nu mai stii cum a trecut timpul si te simteai atat de absorbit incat parca erai in alta lume?

Doar cinci definitii, probabil din 100. De cate ori ai fost fericit anul acesta, conform cel putin uneia dintre ele?

Poate esti fericit chiar acum, dar nu stiai ca se numeste fericire :)!

 

Related Posts

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.