Tips & Tricks – gestionarea furiei

Probabil ați observat sau ați dat peste multe tehnici de reducere a furiei. De aceea mi-am propus ca în acest articol să fac o recenzie a lor, să fie toate într-un loc, ca un fel de instrument în caz de urgență. Înainte de a trece la treabă este important să facem câteva precizări legate de tipul acesta de tehnici:

  • Tehnicile de gestionare au un rol simptomatic, adică se folosesc atunci când ne aflăm într-o criză de nervi și scopul lor este să reducă punctual intensitatea emoției respective;
  • Tehnicile nu rezolvă problema pe termen lung și nu previn apariția altor crize;
  • Nu se potrivesc oricui, nu sunt universale, prin urmare atunci când le folosiți trebuie să fiți un pic atenți la voi legat de ce merge și ce nu merge;
  • Pot fi adaptate – cu cât le adaptăm mai mult la structura noastră, cu atât mai mare șansa de a fi productive;
  • Principiul de bază a tehnicilor este deturnarea atenției de la furie și reducerea intensității prin raționalizare;
  • Tehnicile se pot împărți în două categorii: tehnici de relaxare și tehnici de restructurare cognitivă.

Astfel, haideți să vedem care sunt cele mai utilizate tehnici de gestionare a furiei:

  1. Număratul și respiratul adânc – presupune ca atunci când suntem foarte furioși să începem să numărăm până la 10 sau să respirăm adânc de mai multe ori.
  2. Timeout – când simți că vezi roșu/ negru în fața ochilor, pleacă pentru câteva minute sau retrage-te într-o cameră singur până simți din nou controlul asupra emoțiilor.
  3. Gândește înainte de a vorbi – cu alte cuvinte apelează la rațiune și oferă-ți câteva secunde înainte de a rosti primul impuls.
  4. Exerciții fizice (alergat, aerobic, mersul pe bicicletă) – este o formă de a te detensiona și a descărca tensiunea acumulată.
  5. Yoga;
  6. Masajul – furia vine cu o tensiune în corp, prin urmare un mod de a elibera această tensiune este de a masa locul respetiv.
  7. Desenează – nu știu dacă ați observat, dar prin librării au apărut tot felul de cărți de colorat pentru adulți. Scopul lor este de a focaliza energia și prin urmare au un efect calmant.
  8. Identifică gândurile negative care stau la baza creșterii intensității furiei și încearcă să le modifici.
  9. Self-talk – găseșteți o mantră de tipul Sunt calm! și repet-o până aduce rezultate. Este inversul tehnicii de mai sus – identifică gândurile/ imaginile care au un efect de calmare asupra ta și folosește-le atunci când simți că ești pe cale să te aprinzi.
  10. Evită persoanele, locurile și situațiile riscante în a scoate la iveală furia din tine.
  11. Umorul, auto-ironia.

Cu siguranță mai există și alte tehnici și vă invit în comentarii să completăm lista sau să împărtășiți ce funcționează pentru voi.

Pentru o gestionare pe termen lung, vă invit cu mare drag la grupul psihoterapeutic: Eu & Furia mea! Toate detaliile le găsiți aici.

sursă foto 1: www.amhc.org

sursă foto 2: www.fullspectrumcs.com

Related Posts

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.