Avem din ce în ce mai mare mobilitate și astfel, a devenit normal și necesar să dezvoltăm căi alternative de comunicare. Psihoterapia nu s-a lăsat mai prejos și în prezent a luat din ce în ce mai mare amploare psihoterapia online prin intermediul Skype-ului. Să locuiești în străinătate poate fi o provocare atunci când ai nevoie de un psihoterapeut, având de-a face cu bariera limbii, dar și bariera culturală dintre voi. Psihoterapia se bazează în primul rând pe relația dintre cei doi (Psihoterapeut – Client) și schimbul de conținuturi care are loc, un punct central constituindu-l procesul de înțelegere. De aceea, procesul psihoterapeutic poate fi facilitat mai ușor atunci când în fata ta există un psihoterapeut care vorbește aceeași limbă cu tine atât la propriu, cât și la figurat.
Care sunt pașii începerii unei psihoterapii online:
- Găsirea psihoterapeutului – fie prin recomandări sau cercetare online;
- Primului contact prin mail și schimbul de ID-uri pe Skype;
- Stabilirea primei ședințe cu atenție sporită la diferențele de fus orar;
- Începutul procesului psihoterapeutic – Nu uita să verifici dacă iți merge microfonul și camera video;
La ce să te aștepți:
- Un sentiment ciudat, straniu la început, dar acest sentiment dispare în general după primul sfert de oră;
- Față de psihoterapia față în față, prin intermediul Skype-ului te poți vedea pe tine în timpul terapiei, ceea ce ar putea aduce în interiorul tău diferite conținuturi – ai putea fi atras de pătrățelul tău, ai putea fi nemulțumit și ai evita să te uiți la tine, poate te-ai studia în timp ce vorbești. Deși poate fi considerată o distragere a atenției, în același timp ar putea fi un subiect de explorat în dezvoltarea ta personală;
- Câteodată apar turbulențe de conexiune, fie se întrerupe cu totul, fie nu îl auzi pe celălalt, ceea ce poate fi destul de frustrant. Vestea bună este că de cele mai multe ori conexiunea se restabilește destul de repede;
- Durata unei ședințe este de 50 minute;
- Plata ședințelor se va face prin cont;
Legat de eficiența psihoterapiei online au început să apară din ce în ce mai multe studii care arată că este aproape la fel de eficientă ca psihoterapia față în față. Sunt psihoterapeuți care nu o considera ca fiind varianta ideală, dar cu siguranță aduce un aport la bunăstarea clientului. O altă discuție este legată de formele psihoterapeutice care pot fi realizate cu succes online, considerându-se că formele de psihoterapie dinamice (psihanaliza, hipnoza) nu sunt adaptate acestui mediu.
Desigur, lucrurile nu sunt bătute în cuie, iar acest domeniu se află încă la începutul investigațiilor științifice. Ceea ce se poate observa în ultimii ani este creșterea numărului de persoane care solicită psihoterapia online. Putem spune ca de la statutul de excepție s-a ajuns la o activitate cotidiană. Riscul este de a cădea în capcana convenienței, iar despre acest aspect, vă invit să citiți acest articol: http://www.forbes.com/sites/toddessig/2014/12/09/the-skype-therapy-illusion-and-the-myth-of-functional-equivalence/#2715e4857a0b456d85dd4a1c.
sursa foto: uktherapyguide.com
Leave a comment