Prietenia dintre Vreau si Pot

Te strădui, te strădui şi la un moment dat, după mai multe încercări eşuate te opreşti şi concluzionezi că pur şi simplu nu-ţi iese treaba. Din fundal, o voce uşor dojenitoare exclamă: Nu e ca nu poţi, nu vrei. De aici dictoanele pot continua: când îţi doreşti cu adevărat poţi face orice, muţi munţii din loc.

Important verbul acesta A VREA, dar nu aş nega nici importanţa prietenului A PUTEA, fără de care nu ar exista finalizare. Practic, combinaţia ideală este POT şi VREAU = mă consider capabil şi am şi voinţa să pun în practică ceea ce pot să fac.

De multe ori POT şi VREAU merg împreună autentic, de multe alte ori relaţia lor este alterată de percepţii greşite:
Vreau, vreau … trebuie – cu alte cuvinte de fapt n-ai prea vrea. Pot, dar nu vreau.
Pot, pot … cum adică sa nu pot– e greu de acceptat, dar nu tot timpul putem. Nu pot, dar vreau.
Nici nu pot, nici nu vreau … acrii sunt strugurii – De fapt ai cam vrea.
Şi atunci când lucrăm cu propria persoană, prietenii POT şi VREAU apar sub diverse forme care se amestecă şi influenţează procesul psihoterapeutic:
Trebuie să fiu mai calm. Vrei să fii mai calm?
Dacă accept, va fi bine. Eşti pregatit să accepţi?
Nu pot să vorbesc despre…deşi vreau. Vei putea la un moment dat!

Desigur când PUTEM şi VREM suntem cel mai aproape de a atinge ceea ce ne-am propus. Dar, ceea ce este frumos într-un proces psihoterapeutic, indiferent de stările în care se găsesc A vrea şi A putea ele sunt ocazii de creştere personală şi de a afla mai multe despre propria persoană. Este nevoie de multă forţă şi gestionare emoţională să stai cu o dorinţă arzătoare, pe care în acest moment să nu poţi să o împlineşti, la fel ca şi atunci când lucrezi intens să schimbi ceva la tine pe care nu-l doreşti, dar se află sub imperiosul “trebuie”.

Related Posts

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.