Miercuri = ziua empatiei

Miercuri = ziua EMPATIEIEu și empatia am dat prima dată nas în nas prin liceu și apoi am rămas buni prieteni până în prezent. Ne-am cunoscut prin intermediul unui curs de inteligență emoțională pe care l-am aprofundat la vremea respectivă și l-am ținut la elevii de liceu. Apoi prietenia noastră a continuat pe parcursul facultății, când l-am descoperit pe Carl Rogers și rolul important pe care-l atribuia empatiei în relația terapeutică și în orice relație care urmărește creșterea personală. Lucrarea de licență a fost guvernată tot de ea,  de o formă mai puțin studiată a ei, și anume empatia ecologică – ceva cu spațiile și emoțiile și ecologia și teoria setting-ului comportamental. A urmat formarea în psihoterapia centrată pe persoană, unde ghici ciupercă într-un picior ce are ea la baza interacțiunii cu clientul? Ai ghicit – empatia. Și tot așa, am mers împreună și am intrat în mulți papuci diferiți de-ai mei (vezi definiții si aici), prin grupuri de dezvoltare sau training-uri pentru diferite companii.

Între timp am luat o scurtă pauză de la studiul empatiei și acum când m-am reîntors la ea, am descoperit că draga mea prietenă are o zi la nivel mondial: ziua empatiei. Este un manifest al înțelegerii celorlalți, al apropierii și căldurii umane. Draga mea, în toată luna noiembrie mi-am propus să te sărbătoresc.

Astfel, în fiecare miercuri, între 10.00 și 16.00 voi intra în papucii unor comunități diferite prin intermediul unor ședințe individuale de dezvoltare empatică/ personală, după cum urmează:

  • 4 noiembrie 2015  – Membrii comunității studențești Aser;
  • 11 noiembrie 2015 – Membrii comunității mamelor care lucrează de acasa – WHAM;
  • 18 noiembrie 2015 – Membrii comunității Există viață după doliu;

Tot în luna noiembrie, începând cu sâmbătă, 14 noiembrie – inițiez și Grupul de autocunoaștere și dezvoltare a empatiei, despre care puteți citi mai multe aici.

La sfârșitul fiecărei miercuri îmi voi nota rezonanța mea astfel încât la finalul lunii vă voi împărtăși emoțiile și efectele acestei acțiuni – ce am observat, ce am învățat.

Vă aștept cu mare drag comentariile, sugestiile și ideile pentru ca acest proiect/ experiment/ campanie (greu cu etichetările astea) să dospească cât mai frumos. Puteți să vă alăturați cauzei – dați-mi un mail și completez articolul cu alte manifestări pe care doriți să le organizăm.

 

Related Posts

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.