Feminin sau masculin? Poate androgin?

Cum deja probabil știți, de anul trecut mă preocupă tema feminității și mai ales a dezvoltării acesteia din punct de vedere transgenerațional (adică de la străbunică, la bunică, la mamă, la fiică). În același timp există o bucățică în mine tare pasionată de cercetare, studii, știință – mai multe detalii aici. În ultimii ani, bucățica aceasta a fost tare tăcută, așezată într-un sertar pe undeva prin interiorul meu, cumva în așteptare – poate, poate vine se aliniază planete și o bagă și pe ea cineva în seamă. Și s-a întâmplat, în ultimele luni a ieșit și ea un pic la aer. Acest articol vine din această părticică din mine, într-un limbaj mai puțin științific, dar cu referințe pentru pasionați ;).

Nu m-ar mira să vă întrebați de ce este important să studiezi feminitatea sau să-i acorzi importanță? Din cauza presiunii. Cu toții dăm la un moment dat de probleme legate de gen. La nivel conștient sau nu, ne evaluăm și redefinim identitatea ca femeie sau bărbat și suntem supuși unor presiuni subtile să menținem anumite stereotipuri legate de gen (atitudini și comportamente), care în final devalorizează fiecare gen în parte și ne influențează negativ. Poate, ca și adulți nu o percepem foarte puternic, dar atunci când devenim părinți încep să iasă din noi tot felul de stereotipuri care țin de identitatea de gen. Cel mai frecvent este cel legat de plâns: Nu mai plânge, băieții nu plâng sau Așa sunt fetele, plâng mult. Mai cresc copiii și în adolescență auzi – Poartă și tu fuste, doar nu ești băiat (vă sună cunoscut?).

Mult timp, feminitatea și masculinitatea au fost percepute ca fiind extreme opuse, pe un continuum. Dar dacă ești la Imagini pentru androgin illustrationmijloc, atunci ce identitate de gen ai? Și de aici s-a ajuns la termenul de Androgin, adică le cuprinzi pe amândouă în mod relativ egal. Inițial, androginul era perceput ca fiind o excepție, poate chiar anomalie, dar în timp el a a ajuns un ideal pentru teoriile moderne. Fiecare dintre noi are dezvoltat atât o parte feminină, masculină, indiferent de sexul blogic. Ele nu sunt constructe opuse, ci diferite și se combină. Tocmai acest amestec duce la senzația de întreg, de tot, de complet și împinge către dezvoltarea personală. Persoanele androgine sunt considerate înalt adaptabile, deoarece nu sunt limitate de sterotipurile de gen. Nu pot să nu scriu: cât de fain este acest lucru :)))))))). Dintr-o dată ești liber să te exprimi cu totul, atât feminin cât și masculin. A fi androgin înseamnă echilibru între cele două identități feminitate și masculinitate.

În psihologie, aproape orice construct/ concept are proprietatea magică de a fi abstract. Cu alte cuvinte pentru același termen sunt multe definiții și perspective diferite de abordare, care conduc la provocări în conceptualizare și cercetare. Astfel, feminitatea și masculinitatea sunt concepte atât psihologice, cât și socioculturale, prin urmare înalt abstracte. Săptămâna aceasta s-a ivit (din pasiune) întrebarea: dacă există sau nu instrumente de măsurare a lor și ce fain ar fi să vă propun un astfel de chestionar/ scală. Se pare că de-a lungul timpului cercetătorii s-au străduit să măsoare feminitatea/ masculinitatea prin diferite instrumente, le-au dezvoltat (sunt cel puțin vreo 10), dar validarea lor dă multe bătăi de cap. Fiind foarte abstracte și influențate socio-cultural, au apărut confuzii legate de ce măsoară ele de fapt. Majoritatea măsurătorilor vizează comportamente și caracteristici ce își au originea în stereotipuri, negând percepția personală legat de ce înseamnă să fii femeie sau bărbat. În anii 70 a existat un boom în acest sens și au apărut multe scale de măsurarea a identității de gen. Chiar și acum ele încă populare și larg folosite în cercetare, deși fiecare dintre ele au limitele lor.

Eu am reușit să găsesc un instrument care se numește pe scurt PAQ – Chestionarul atributelor personale – (Spence, J.T., & Helmreich, R.L. (1978). Masculinity and femininity: Their psychological dimensions, correlates, and antecedents. Austin, TX: University of Texas Press). Acesta evaluează trei scale: feminitate, masculinitate și masculinitate-feminitate (androgin). Pentru că fiecare instrument de măsurarea se bazează pe un model teoretic, Spence (1983) consideră că există multe atribute, caracteristici și comportamente care îi diferențiază la nivel cultural pe femei de bărbați, dar acestea nu sunt legate împreună ca o singură proprietate de bază. Constructul de bază  al instrumentului este identitatea de gen sau sentimentul de a fi masculin sau feminin. Fiecare din noi își alege acele caracterisitici/ comportamente care sunt compatibile cu noi, într-o combinație unică, dincolo de ce dictează societatea. Astfel, atributele care compun chestionarul nu definesc o identitate universală a genului, ele find doar unul din setul de contributori la propria imagine de sine, bazată pe gen.

Dacă sunteți curioși, vă invit să completați Chestionarul atributelor personale – PAQ:   https://goo.gl/forms/WJN4O6Tmp5fVbEOt2

După ce îl completați veți avea o imagine asupra fiecărei scale în parte și cât de dezvoltată este în comparație cu celelalte două. Adică veți primi câte un punctaj pentru feminitate, pentru masculinitate si pentru masculinitate-feminitate (androgin).

Cred că ar trebui să mă opresc aici din scris cu nevoia mea împlinită. Aș putea să scriu la nesfârșit și cred că v-aș pierde/ plictisi undeva pe drum și chiar nici eu nu aș mai face efortul să mai citesc o dată articolul :))). Dar, dacă doriți să aflați mai multe și să aprofundați această temă:

O continuare și o aprofundare mai jucăușă va fi și pe 8 aprilie. Dați click și aflați detaliile.

sursă foto: https://www.artmajeur.com/en/art-gallery/alexander-chebotaryov/30469/androgin/402949Fotografia postată de Agachi Ioana.

Related Posts

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.