Elogiul empatiei organizaționale

În general, organizațiile se bazează pe două variabile: succes și suport. Prima variabilă presupune satisfacerea scopului organizației, care poate fi măsurat la nivel cantitativ ca și profit. Cea de-a doua variabilă se referă la a ajuta oamenii din interiorul sau exteriorul  organizației să-și atingă propriul scop. Ambele interese ale organizației sunt importante, iar o organizație puternică, eficientă nu se poate descurca fără a lua în calcul pe amândouă. Plecând de aici, empatia organizațională are un dublu sens:

  • pe de o parte este un instrument
    prin care se pot diagnostica probleme la nivelul proceselor organizaționale în scopul atingerii variabilei Succes
    ;
  • iar pe de altă parte este atitudinea, capacitatea fundamentală de a îndeplini și a menține într-o stare de sănătate variabila Suport;

Imaginea sau percepția pe care o avem deseori despre companii și organizații este una rece, rațională, orientată exclusiv spre câștig, ca o mașinărie, unde emoțiile cu siguranță nu își au locul. Cu toate acestea, mașinăria este condusă și compusă din oameni, iar mai mult decât atât combustibilul ei se numește empatia. Angel Cabrera (Președintele Universității George Mason) evidențiază aspectele esențiale ale organizației spunând că:  În inima ei, o afacere este frumusețea de a aduce laolaltă oameni și lucruri pentru a face comunitatea mai bună – acestea sunt afacerile pe care le admirăm. Empatia este singurul instrument care face totul să se întâmple.

Studiile au arătat că atât performanța organizațională, cât și cea individuală este corelată pozitiv cu nivelul empatiei. Cu alte cuvinte, cu cât o organizație se orientează și are grijă de variabila Suport, asigurând o atmosferă empatică și investind în dezvoltarea empatiei angajaților săi, cu atât și variabila Succes (profitul) este în creștere. De multe ori companiile evită aprofundarea empatiei, oprindu-se la training-urile de comunicare pentru angajați și eventual inteligență emoțională pentru nivelul de management. Probabil că aceste training-uri dau aparența unei aplicabilități mai mari.  Pe de altă parte, aceste training-uri au tendința să micșoreze importanța empatiei reducând-o la ascultare activă sau compasiune (poți citi mai multe despre ce nu înseamnă empatia aici).

Pentru a dezvolta capacitatea empatică și mai ales pentru a dezvolta capacitatea de exprimare a empatiei, este nevoie să o recunoaștem și ca entitate de sine-stătătoare. De exemplu, este general recunoscut că inteligența emoțională (care cuprinde printre altele și empatia) este ingredientul de bază în ceea ce numim leadership eficient. Mai puțin cunoscut este faptul că rezultatele studiilor din leadership au arătat că empatia este instrumentul principal prin care liderii construiesc și mențin relațiile, practic ajung să fie urmați de ceilalți. De asemenea, este general recunoscut că vânzarea consultativă este ceea ce ne dorim în relație cu clientul aducând rezultate stabile pe termen lung. Auzim de multe ori în training-uri cât de importantă este sondarea nevoii clientului, ca unul din pașii decisivi în cadrul vânzării, dar poate mai puțin faptul că a sonda nevoia este (aproape) imposibil fără a avea capacitatea de a empatiza.

De multe ori, din cauza confuziilor legate de empatie, întâlnesc în jur o anxietate (frică) de fi empatic, legată de a fi prea sentimental la locul de muncă sau legată de pierderea autorității în fața echipei, de a fi considerat slab. Având în vedere beneficiile și necesitatea dezvoltării capacității empatice, poate este momentul să ne orientăm mai mult spre ea și să o recunoaștem ca atare.

sursă foto 1: fastcompany.com

sursă foto 2: smart2smarter.com

Related Posts

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.