Doliul este o călătorie atât la nivel interior, cât și social. Aceasta călătorie este transformatoare, te transformi tu, se transformă convingerile tale și nu în ultimul rând se transformă relațiile pe care le-ai avut până atunci. Scopul ei este pe de o parte să spui adio de la persoana mult iubită, de la relația pe care ați împărtășit-o, iar pe de altă parte să găsești o modalitate de a păstra un contact cu acea parte din tine care a reprezentat-o ea.
De multe ori ne opunem transformării pentru că o asociem cu uitarea – ne simțim vinovați dacă râdem, dacă nu ne doare pentru un minut, deși toată ființa noastră vrea/ trebuie să supraviețuiască acestei experiențe. A supraviețui nu înseamnă a uita, ci mai degrabă a da sens, a crește la nivel personal, a încastra și mai mult în ființa ta ceea ce a însemnat ea/el pentru tine.
Doliul este un proces extrem de personal și universal în același timp. Nu există rețete, nu există prescurtări, deși toată lumea va trece la un moment dat prin acest proces. Există exerciții, tehnici, metode, grupuri care te-ar putea ajuta în măsura în care îți pui amprenta asupra lor, le modifici, le transformi pentru a fi ale tale. Abia atunci vei simți efectul lor.
Cu întârziere, aveți mai jos prezentarea pe care am susținut-o la Conferința: Cum trăim după pierderea unui om drag – organizată de Asociația Există viață după doliu (19 noiembrie 2015).
Dacă aveți nevoie de mai multe detalii despre informațiile din prezentare, vă stau la dispoziție.
Leave a comment