Aho aho, copii și frați/ Stați puțin și cugetați

Ultima zi din an, ultimul articol și un exercițiu. Mie nu-mi plac rezoluțiile de Anul Nou, deși îmi plac la nebunie planurile (aș planifica în continuu, noroc că mă abțin), iar ele sunt la modă anual începând cu ultima săptămână din fiecare an. Cred că am mai și scris despre asta: fie le consider frustrante, fie uit de ele, fie pun presiune prea mare. Pe de altă parte, anul acesta în ultima săptămână de lucru la cabinet (undeva înainte de Crăciun) simțeam nevoia de o încheiere cu semnificație, de o punctare a finalizării acestui an. În nici un caz nu vroiam să-mi întreb clienții despre ce rezoluții au pentru anul următor, dar vroiam să atingem într-un mod personal și pozitiv trecerea dintre ani.

Astfel,a apărut EXERCIȚIUL (a se citi cu mândrie), format din două etape:

 • Etapa Borcanul: Gândește-te la trei aspecte legate de sine, pe care ai dori să le lași în 2016 și să nu treci pragul cu ele în 2017. Scrie fiecare aspect pe un bilețel și aruncă-l în borcanul meu. Ele vor rămâne aici.
 • Etapa Mărgelelor: Gândește-te la trei aspecte pe care ai vrea să le iei cu tine în 2017 și desenează pe câte o mărgea un simbol pe care să-l reprezinte. Pot fi aspecte pe care deja le ai dezvoltate în tine, pot fi aspecte din relația psihoterapeutică, pot fi aspecte ceva mai noi pe care vrei să le dezvolți. Desigur, mărgelele au părăsit incinta cabinetului meu și se pregătesc să activeze în 2017 :).

Iată ce a ieșit! Acesta este borcanul sau borcanul Pandorei, bine închis ;). Am fost întrebată ce voi face cu el, deocamdată nu știu, dar aștept idei.

img_20161221_133014

Acestea sunt o parte din mărgelele care au fost create, simbolizate.

Desigur, exercițiul a suferit și modificări sau adaptări – am folosit și sms-ul pentru a primi și trimite ceea ce doresc să păstreze pentru 2017. În acest exercițiu, este important să existe acest ritual de a da și de a lua cu sine. Iar acum, haideți să-l adaptăm pentru mediu online. Pașii exercițiului:

 1. Scrie într-un comentariu la acest articol, trei aspecte legate de tine pe care vrei să le lași în 2016 – aici.
 2. Intră la contact, adică aici și trimite-mi formularul, unde la subject scrii cele trei aspecte pe care ai vrea să le iei cu tine în 2017. După ce îl primesc, astăzi – cel târziu mâine vei primi pe mail cele trei aspecte sub forma unei felicitări.

Haideți să-i dăm drumul :)!

Urarea mea pentru voi, dar și pentru mine este de data aceasta în stil rogersian. Astfel, în 2017 plugușorul meu ar zice cam așa: să fim în contact cu noi și nevoile noastre, să simțim mai mult, să ne acceptăm pozitiv necondiționat și să avem grijă mai mare de relațiile noastre prin ascultare și empatie.

Ne revedem în 2017!

Related Posts

1 Comment

 • 3 aspecte legate de mine pe care vreau sa le las in 2016:

  1. Anxietatea
  2. Neincrederea in sine
  3. Discursul interior negativ

Leave a comment

Hey, so you decided to leave a comment! That's great. Just fill in the required fields and hit submit. Note that your comment will need to be reviewed before its published.